Flag

Sernik na zimno z owocową galaretką

12 porcji
Łatwy
240 min
Sernik na zimno z owocami, galaretką z dodatkiem serka mascarpone
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
250 gorzechów włoskich mielonych lub migdałów
70 gmasła (rozpuszczonego)
1 łyżeczkacukru pudru
Masa serowa
400 gjogurtu naturalnego typu greckiego (w temp. pokojowej)
80 gcukru pudru
15 gŻelatyny 20 g Dr. Oetkera
100 mlwody (zimnej)
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 gserka mascarpone
Galaretka
500 mlwody (wrzącej)
1 opak.Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
Do dekoracji
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżkicukru pudru
1 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
100 gtruskawek
1 gałązkamięty

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do mielonych orzechów dodaj rozpuszczone masło i cukier puder, wymieszaj i wyłóż równomiernie na dno formy. Odstaw do lodówki na czas przygotowania sernika.

2

Masa serowa

Do miski przelej jogurt i zmiksuj go z cukrem pudrem.


Żelatynę namocz w zimnej wodzie do czasu napęcznienia. Po tym czasie rozpuść ją w mikrofalówce lub w małym garnuszku, pamiętając, by jej nie zagotować.


W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę z serkiem mascarpone.


Do rozpuszczonej żelatyny dodaj najpierw kilka łyżek masy jogurtowej, wymieszaj i przelej z powrotem do jogurtu i zmiksuj. Dodaj od razu wmieszaj ubitą śmietankę i energicznie wymieszaj.


Masę przełóż na przygotowany wcześniej spód i odstaw do lodówki na czas przygotowania galaretki.

3

Galaretka

Do zagotowanej wody wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Wyjmij sernik z lodówki i wylej wystudzoną, tężejącą galaretkę. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

4

Dekorowanie

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem, dodaj wymieszany ze sobą cukier puder i śmietan fix. Przełóż do woreczka z ozdobną końcówką. Wyciskaj rozetki, udekoruj umytymi, odszypułkowanymi i pokrojonymi na kawałki truskawkami oraz miętą.