Flag

Sernik na zimno z galaretką i winogronami

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Prosty i szybki sernik z galaretką agrestową
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Twaróg z cukrem pudrem można zastąpić dodając 700 - 800 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Do dekoracji
500 mlwody
1 opak.Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
Spód
70 gbiszkoptów
Masa serowa
300 mlwody
2 opak.Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
1000 gtwarogu (trzykrotnie mielonego)
120 gcukru pudru
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
Obłożenie
500 gwinogron

Zobacz produkty

Picture - Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zagotuj wodę i odmierz 500 ml wody. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Wystudź i odstaw do lekkiego stężenia.

2

Spód

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż biszkoptami.

3

Masa serowa

Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp dwie galaretki i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem. Stopniowo wlewaj wystudzoną galaretkę, aż do połączenia składników. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem i dodawaj porcjami do masy sernikowej. Dokładnie wymieszaj mikserem ( jeżeli masa jest za rzadka wstaw ją przed wylaniem do formy na 5 min. do lodówki).


Całość przelej do formy i odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Gdy masa stężeje wyciągnij sernik z lodówki.

4

Dekorowanie

Winogrona umyj i osusz. Wyjmij sernik z lodówki. Ułóż na nim winogrona i zalej je lekko tężejącą galaretką. Sernik wstaw do lodówki do stężenia galaretki.

Porady i wskazówki

  • Twaróg z cukrem pudrem można zastąpić dodając 700 - 800 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym.