Flag

Sernik kokosowy na zimno

12 porcji
Średni
40 min
Pyszny sernik kokosowy bez pieczenia
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
150 gherbatników
20 gwiórków kokosowych
1 łyżkakakao
80 gmasła (rozpuszczonego)
Masa serowa
360 gjogurtu naturalnego 2% tł.
1 puszkamleczka kokosowego
250 gserka mascarpone
150 gcukru pudru
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
70 gwiórków kokosowych
1 opak.Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
100 mlwody (wrzącej)
Polewa
100 gczekolady mlecznej
50 mlśmietanki 30% tł.
10 gwiórków kokosowych

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Ciastka pokrusz na piasek, dodaj wiórki i kakao, wymieszaj. Na końcu dodaj rozpuszczone masło. Ciasteczkową masę dokładnie wymieszaj równomiernie do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełóż na spód formy, dociśnij łyżką i wyrównaj. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2

Masa serowa

Do miski przelej jogurt i mleko kokosowe. Dodaj serek mascarpone, cukier puder, ekstrakt migdałowy i wiórki. Całość wymieszaj mikserem do otrzymania jednolitej konsystencji. Żelatynę zalej wrząca wodą, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Do żelatyny dodaj kolejno kilka łyżek masy serowej. Wymieszaną żelatynę dodaj do masy serowej i szybko zmiksuj do połączenia się składników. Masę przełóż na schłodzony spód, wyrównaj powierzchnię i odstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

3

Polewa

Na garnuszku z wrzącą wodą umieść szklaną miseczkę. Do miseczki włóż kawałki czekolady i wlej śmietankę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Polewę odstaw do przestudzenia. Płynną polewę wylej na schłodzony sernik, posyp wiórkami kokosowymi. Odstaw do lodówki do stężenia polewy.