Flag

Sernik kajmakowy z budyniem

18 porcji
Średni
40 min
Kruche ciasto z masą serową z kajmakiem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 gmasła
1 szt.jajka
Masa serowa
500 gkajmaku masy krówkowej
1000 gtwarogu trzykrotnie mielonego
7 szt.jajek
200 gcukru
2 opak.Budyniu smak toffi Dr. Oetkera
0,25 łyżeczkisoli

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak toffi Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180˚C. Zawartość opakowania Kruchego ciasta przesyp do miski, dodaj miękkie masło oraz jajko. Całość dokładnie zagnieć do uzyskania jednolitej masy. Połowę porcji ciasta owiń w folię spożywczą i odłóż do zamrażarki na 30 minut. 

2

Pieczenie

Połową porcji ciasta wyłóż spód tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz na złoty kolor.

Czas pieczenia: ok. 16 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Masa serowa

Masę kajmakową przełóż do miski i miksując, stopniowo dodawaj twaróg. W osobnej misce utrzyj jajka z cukrem, po czym stopniowo dodawaj masę serowo-kajmakową. Na końcu dodaj sól i budynie, wymieszaj. 

4

Pieczenie

Temp. w piekarniku zmniejsz do 170˚C. Masę przelej na podpieczony spód i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do momentu ścięcia się wierzchniej warstwy sernika. Po tym czasie ostrożnie wyjmij sernik z pieca i zetrzyj na niego drugą porcję kruchego ciasta.

Czas pieczenia: 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

5

Pieczenie

Wstaw ponownie do piekarnika i piecz do zrumienienia się ciasta. Przed podaniem oprósz sernik cukrem pudrem.

Czas pieczenia: 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C