Flag

Sernik Dalmatyńczyk

ok. 40 porcji
Średni
60 min
Ciasto w kropki. Policz ile ich jest?
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
200 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkakakao
100 gcukru pudru
2 łyżeczkiCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
120 gmargaryny (miękkiej)
1 szt.jajka
Masa makowa
150 gmaku
125 mlmleka
1 łyżkamiodu
5 kropliAromatu migdałowego Dr. Oetkera
2 łyżkicukru
2 łyżkibułki tartej
Masa serowa
750 gtwarogu zmielonego
3 szt.jajek
150 gmargaryny (stopionej)
250 gcukru pudru
10 kropliAromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
Picture - Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto na jednolitą masę, odłożyć na pół godziny do lodówki. Blachę 40 x 25 cm natłuścić, oprószyć mąką. Ciasto równomiernie rozłożyć na blasze.

2

Pieczenie

Blachę wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 8 - 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C

3

Masa makowa

Mak zalać wodą, gotować na wolnym ogniu 15 minut, następnie odsączyć na sicie i zmielić. Mleko, miód, aromat migdałowy, cukier razem zagotować, wsypać bułkę tartą, wszystko dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

4

Masa serowa

Do zmielonego twarogu dodać jajka, margarynę, cukier puder, aromat cytrynowy i budyń, składniki wymieszać mikserem na gładką masę, rozłożyć równomiernie na podpieczone ciasto. Na masę serową nakładać łyżką małe nieregularne kleksy z masy makowej.

5

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto ostudzić.