Flag

Rustykalna tarta galette z gruszkami i cynamonem

10 porcji
Średni
40 min
Pyszna, krucha tarta z gruszkowo-orzechowym nadzieniem i cynamonem z Indonezji
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 gmąki
150 gmasła (schłodzonego)
2 łyżkicukru pudru
1 szczyptasoli
2 łyżkiśmietany 18% tł.
Nadzienie
4 szt.gruszek
1 łyżeczkacynamonu
80 gorzechów włoskich
2 łyżkicukru pudru
Dodatkowo
3 łyżkimąki
3 łyżkicukru
3 łyżkimigdałów mielonych

Zobacz produkty

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki masła, przesiany cukier puder, sól i śmietanę. Całość zagnieć formując z ciasta kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 h.

2

Nadzienie

Umyte gruszki obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne, przekrój wzdłuż na pół, a następnie na cztery części. Gruszki przełóż na patelnię. Na małym ogniu podgotuj przez ok. 10 minut, do momentu aż gruszki zmiękną. Pod koniec dodaj cynamon i wymieszaj.


Orzechy włoskie posiekaj na kawałki i upraż na suchej patelni z cukrem pudrem, mieszając od czasu do czasu. Orzeszki powinny być chrupiące i mieć lekko złoty kolor. Odstaw do wystudzenia.

3

Formowanie ciasta

Piekarnik nagrzej do 190°C. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na placek o śr. ok. 35 cm. Ciasto owiń na wałek i przełóż na arkusz papieru do pieczenia. Mąkę, cukier i migdały wymieszaj i przełóż na ciasto, pozostawiając 3 cm wolnego brzegu. Na rozwałkowane ciasto wyłóż gruszki, pozostawiając 3 cm od brzegu na zawinięcie ciasta. Gruszki posyp uprażonymi orzechami. Brzegi tarty zawiń do środka.

4

Pieczenie

Wstaw do piekarnika i piecz do zrumienienia się ciasta.

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C