Flag

Rogaliki z serem na maślance

24 porcje
Średni
40 min
Drożdżowe rogaliki z białym serem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
450 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkacukru
1 łyżeczkasoli
200 mlmaślanki
150 mlwody (ciepłej)
1 szt.jajka
Nadzienie
400 gtwarogu
2 szt.żółtek
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
80 gcukru
Do smarowania
1 szt.jajka
3 łyżkiwody
Do dekoracji
50 gcukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól. Maślankę wymieszaj z ciepłą wodą i jajkiem, dodaj do suchych składników. Wszystko razem dokładnie wyrób, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h, tak aby ciasto do podwoiło swoją objętość.

2

Nadzienie

Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z żóltkami, cukrem i cukrem wanilinowym.

3

Formowanie

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, lekko zagnieć i podziel na 2 części. Każdą część rozwałkuj na okrąg o grubości ok. 5 mm. Następnie okrąg przekrój na 4 części, a każdą z części podziel jeszcze na 3 trójkąty.


U podstawy każdego trójkąta nałóż łyżeczką porcję masy serowej i zwiń w kierunku od podstawy do wierzchołka tak, by koniec wierzchołka trójkąta znalazł się pod spodem rogalika.

4

Pieczenie

Gotowe rogaliki ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na ok. 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie każdy rogalik posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą. Wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

5

Dekorowanie

Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.