Flag

Relish z nektarynek, papryki i cebuli

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Słodko - kwaśny sos, idealny do potraw z mięs
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
25 gsezamu
500 gnektarynek lub brzoskwiń (bez skórki i pestek)
2 - 3 szt.papryki czerwonej
150 gcebuli czerwonej
50 gszczypiorku
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
250 gcukru
125 mloctu winnego lub malinowego
100 mlsoku jabłkowego
0,5 łyżeczkisoli
0,5 łyżeczkikolendry
0,5 łyżeczkicynamonu
0,5 łyżeczkiimbiru
1 szczyptagoździków (mielonych)
1 szczyptapapryki chilli

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Sezam uprażyć na suchej patelni. Nektarynki dokładnie umyć, skórkę ponacinać ostrym nożem, zanurzyć na chwilę we wrzątku, usunąć z nich skórki, wypestkować, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić, usunąć pestki. Cebulę obrać, umyć, posiekać. Szczypior umyć i drobno posiekać. Żelfix wymieszać z cukrem.


Wszystkie składniki przełożyć do rondla, zagotować i gotować jeszcze 5 min. Doprawić do smaku solą, kolendrą, cynamonem, imbirem, goździkami i chili.


Gorący relish nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie pokrywki. Słoiczki ustawić na o 5 min. do góry dnem.