Flag

Pyszna szarlotka

12 porcji
Łatwy
40 min
Szarlotka z cukrem z wanilią i nutą cynamonu
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
300 gmąki
200 gmasła (schłodzonego)
100 gcukru pudru
2 łyżeczkiCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 szt.jajka
Masa jabłkowa
1500 gjabłek (np. Szara Reneta)
1,5 łyżkicukru
1 łyżeczkacynamonu

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone zimne masło, cukier puder, cukier z wanilią oraz jajko. Całość zagnieć do połączenia się składników. Ciasto podziel na dwie części. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Połową porcji ciasta wyłóż dno formy i odstaw do schłodzenia. Drugą porcję ciasta wstaw do zamrażarki na czas przygotowywania ciasta.

2

Pieczenie

Schłodzony spód włóż do piekarnika i piecz do zarumienienia się ciasta.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Masa jabłkowa

Umyj, obierz i pokrój jabłka na spore kawałki. W garnku podgotuj jabłka z cukrem ok. 10 minut, a pod koniec dodaj cynamon, całość dokładnie wymieszaj. Jabłka wyłóż na podpieczony spód, a schłodzone w zamrażarce ciasto zetrzyj na tarce na warstwę jabłek.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

Porady i wskazówki