Flag

Pudding chia z konfiturą malinową

4 porcje (po 150 ml)
Łatwy
20 min
Deser jogurtowy z nasionami chia z dodatkiem ksylitolu i owoców
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Do deseru możesz wykorzystać dowolną ulubioną konfiturę lub owoce.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
400 mlmleka
4 łyżeczkiksylitolu
8 łyżekChia nasion szałwii hiszpańskiej
0,5 szt.cytryny (otarta skórka)
150 gjogurtu naturalnego typu greckiego
Do dekoracji
80 gdżemu malinowego
1 szt.brzoskwiń (dojrzałej)
200 gmalin

Zobacz produkty

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj mleko z ksylitolem, nasionami chia i skórką z cytryny. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki. Po 1 h wymieszaj jeszcze raz wszystkie składniki, aby nasiona chia równomiernie napęczniały, a następnie przykryj folią i zostaw na ok. 4 - 5 h lub na noc. Gdy całość zgęstnieje dodaj jogurt grecki, wymieszaj i rozłóż po równo do miseczek. Na wierzch połóż dżem lub konfiturę z malin oraz umyte owoce.

Porady i wskazówki

  • Do deseru możesz wykorzystać dowolną ulubioną konfiturę lub owoce.