PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Puchatynki - naleśniki z sosem waniliowym

Tradycyjne naleśniki z sosem waniliowym

ok. 6 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Puchatynki - naleśniki z sosem waniliowym

Ciasto:

4 szt. jajek
1 łyżka cukru pudru
1 szczypta soli
150 g mąki
1 opak. Budyniu ulubionego smak waniliowy Dr. Oetkera
250 ml mleka
1 łyżka margaryny (miękkiej)

Inne dodatki:

250 ml oleju (do smażenia)

Nadzienie:

1 opak. serka homogenizowanego waniliowego

Sos:

250 ml mleka
1 opak. Słodkiej Chwili Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

3 - 4 szt. moreli
6 - 8 listków melisy

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem, solą i margaryną. Wsypać mąkę i Budyń ulubiony, dodać 250 ml mleka. Ciasto zmiksować, odstawić na 10 minut. Białka ubić na sztywno, wymieszać delikatnie z masą.

Naleśniki smażyć na małym ogniu na jasno złoty kolor.

2

Sos waniliowy

Mleko do sosu zagotować, zdjąć z ognia, wsypać Budyń Słodka Chwila i mieszać ok. 1 minuty.

3

Dekorowanie

Naleśniki posmarować serkiem homogenizowanym, złożyć w chusteczkę lub rulonik. Udekorować morelami i listkami melisy. Podawać na ciepło polane sosem waniliowym.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Puchatynki - naleśniki z sosem waniliowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2876 kJ
687 kcal
1089 kJ
260 kcal
Tłuszcz 49.34 g 18.69 g
Węglowodany 44.30 g 16.78 g
Białko 15.54 g 5.89 g