Flag

Przekładaniec Słony karmel z fistaszkami

ok. 20 porcji
Średni
40 min
Jasny biszkopt z masą śmietanową Słony karmel, masłem orzechowym i polewą czekoladową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
100 gmąki
1 łyżkamąki ziemniaczanej
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
4 szt.jajek
150 gcukru
1 łyżeczkaEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Solony karmel
300 gcukru drobnego
120 gmasła
180 mlśmietanki 36% tł.
1 łyżeczkasoli
Masa solony karmel
200 mlśmietanki 36% tł. (schłodzonej)
500 gserka mascarpone
Krem
150 gmasła orzechowego
50 gorzeszków ziemnych solonych (posiekanych)
Polewa
50 gczekolady deserowej lub gorzkiej
25 gmasła
Do dekoracji
50 gorzeszków ziemnych solonych

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C, prostokątną blachę o wym. 23 x 29 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąki przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę, dodaj ekstrakt i zmiksuj. Dodaj suche składniki i krótko wymieszaj do połączenia. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

2

Pieczenie

Gotowe ciasto wyłóż równomiernie do blaszki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Po upieczeniu wyjmij i wystudź.

3

Solony karmel

Do szerokiego garnka lub rondelka z grubym dnem wsypać cukier. Podgrzewać powoli na najmniejszym ogniu – cukier dopiero po kilku- kilkunastu minutach zacznie się rozpuszczać i karmelizować, nie mieszamy karmelu – możemy delikatnie poruszać garnkiem jeśli cukier nie rozpuszcza się równomiernie. Nie należy przyspieszać tego procesu, aby cukier nie przypalił się – przez to nasz karmel będzie miał gorzki, przypalony smak. Czekamy aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze jasnej, bursztynowej barwy. Jeśli będzie bardzo ciemny – to znaczy, że jest spalony i nie nadaje się do użycia.
Do skarmelizowanego cukru dodajemy pokrojone w kostkę masło. Na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną. Należy cały czas energicznie mieszać karmel, aby tłuszcz połączył się z cukrem. Niewielkim strumieniem dolewamy śmietankę, nie przerywając mieszania. Dodajemy sól, odstawiamy do ostygnięcia i chłodzimy w lodówce przez 5-6 godzin lub zostawiamy na noc. Jeśli pojawią się nierozpuszczone kawałki cukru, można dodatkowo przelać karmel przez drobne sitko.

4

Masa solony karmel

W misie miksera umieszczamy schłodzone śmietankę, mascarpone i karmel (wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę). Ubijamy do uzyskania gęstego kremu, uważając, żeby krem się nie zwarzył.

5

Krem

Masło orzechowe wymieszaj dokładnie z 3-4 łyżkami masy słony karmel.

6

Polewa

Czekoladę rozpuść powoli razem z masłem w rondelku na niewielkiej mocy palnika. Wymieszaj na jednolitą konsystencję.

7

Przełożenie

Wystudzony biszkopt przekrój na pół na dwa blaty, jeden ułóż w formie. Dolny blat posmaruj równomiernie kremem fistaszkowym, posyp posiekanymi orzeszkami i dociśnij je do kremu. Następnie wyłóż równomiernie ok. 2/3 masy słony karmel i przykryj drugim blatem biszkoptu. Wierzch posmaruj pozostałą częścią kremu, ozdób polewą czekoladową i posyp orzeszkami.