Flag

Proste ciasto truskawkowo-śmietankowe

24 porcji
Średni
20 min
Pyszne ciasto z truskawkami i masą śmietankową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
500 - 600 gtruskawek
150 gmąki
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
3 szt.jajek
90 gcukru
75 mloleju
Masa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Blachę o wym. 24 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2

Przygotowanie ciasta

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij mikserem na najwyższych obrotach, cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier. Następnie dodawaj kolejno żółtka ciągle ubijając. Cienkim strumieniem wlewaj do masy olej cały czas mieszając. Mąkę z proszkiem delikatnie wymieszaj z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto przełóż do blachy. Na wierzch ciasta wyłóż połówki truskawek rozcięciem do dołu i lekko je wciśnij. Kilka truskawek odłóż do dekoracji.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź.

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej i krótko zmiksuj do połączenia składników. Gotową masę wyłóż równomiernie na ciasto, całość odstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 1 h. Przed podaniem udekoruj truskawkami.