PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Powidła śliwkowe z cukrem żelującym

Tradycyjne powidła z dodatkiem śliwek węgierek

ok. 7 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Powidła śliwkowe z cukrem żelującym

Składniki:

1500 g śliwek węgierek (bez pestek)
2 opak. Cukru żelującego 3:1 Dr. Oetkera
150 ml czerwonego półwytrawnego wina

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Śliwki umyć, osączyć, wydrylować i usunąć szypułki. Wsypać cukry żelujące, dokładnie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 10-15 minut.

Garnek zdjąć z ognia, wlać wino, przestudzić. Owoce zmiksować na gładką masę przystawką do rozdrabniania.

Powidła zagotować ponownie, gorące nakładać do wyparzonych słoików (do pełna). Słoiki szczelnie zamknąć i ułożyć do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Powidła śliwkowe z cukrem żelującym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 264 kJ
63 kcal
628 kJ
150 kcal
Tłuszcz 0.05 g 0.13 g
Węglowodany 15.30 g 36.44 g
Białko 0.16 g 0.38 g