Flag

Powidła śliwkowe z Żelfixem

ok. 7 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Tradycyjne powidła z dodatkiem śliwek węgierek
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1500 gśliwek węgierek (bez pestek)
2 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 gcukru
150 mlczerwonego półwytrawnego wina

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Śliwki umyj, osącz, wydryluj i usuń szypułki. Wsyp Żelfix, dokładnie mieszając doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Masę gotuj 10 - 15 minut. Garnek zdejmij z ognia, wlej wino, przestudź. Owoce zmiksuj na gładką masę przystawką do rozdrabniania. Powidła zagotuj ponownie, gorące nakładaj do wyparzonych słoików (do pełna). Słoiki szczelnie zamknij i ułóż do góry dnem, pozostaw do wystudzenia.