Flag

Popękane migdałowe ciasteczka

ok. 25 sztuk
Łatwy
20 min
Pyszne, kruche ciasteczka. Zaskoczą Cię swoim wyglądem.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 szt.jajka
60 gcukru pudru
1 łyżkamasła (rozpuszczonego)
1 łyżeczkaEkstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
150 gmigdałów (zmielonych)
50 gmąki
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Dodatkowo
50 gcukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj rozpuszczone masło i ekstrakt migdałowy. Migdały, mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj. Składniki suche, dodaj do mokrych i szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto i uformuj 25 kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtocz w cukrze pudrze, lekko spłaszcz i układaj na blasze.

2

Pieczenie

Ciastka wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczone ciasteczka odstaw do wystudzenia.