Flag

Pomarańczowa beza

ok. 8 - 10 porcji
Średni
40 min
Beza w wyjątkowej odsłonie z nutą pomarańczy
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Beza
4 szt.białka (w temp. pokojowej)
240 gcukru pudru
Krem
250 gserka mascarpone
250 mljogurtu naturalnego 2% tł.
3 łyżkicukru pudru
2 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Do dekoracji
2 szt.pomarańczy
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak.dekoracji z opłatka
100 gczekolady mlecznej

Zobacz produkty

Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Białka jaj i cukier puder ubij na najwyższych obrotach miksera przez około 10 minut, aż piana będzie bardzo sztywna. Następnie zabarw pianę ¼ łyżeczki czerwonego i ½ łyżeczki żółtego barwnika Dr. Oetkera, wymieszaj według upodobania, aż kolory się połączą lub pozostaw fantazyjne smugi barwnika.


3/4 piany przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tak, aby powstał okrągły blat bezy, na bokach łyżką uformuj ozdobne zawijasy. Pozostałą część piany przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o śr. 1 cm i wyciskaj na papier do pieczenia ozdobne stożki, starając się by miały zawinięte czubki.

2

Pieczenie

Dużą bezę piecz jeszcze przez 1 godzinę w temp. 120°C, po czym zmniejszyć temp. do 100°C i piecz jeszcze przez kolejną godzinę.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 120 °C

3

Krem

Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem. Cukier puder wymieszaj ze śmietan-fixem, a następnie wsyp do masy i wymieszaj mikserem. Następnie krem zabarw barwnikami spożywczymi w następujących proporcjach: ¼ łyżeczki czerwonego barwnika i ½ łyżeczki żółtego barwnika, krem przełóż do lodówki. Schłodzonym kremem napełnij szprycę lub rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką o śr. 1 cm.

4

Dekorowanie

Gdy beza całkowicie wystygnie przełóż ją na paterę i udekoruj kremem, owocami, posypką oraz startą na tarce czekoladą i startą skórką z pomarańczy (pomarańczę trzeba wcześniej umyć i sparzyć wrzątkiem).