Flag

Pizza rodzinna

ok. 25 - 30 porcji
Średni
60 min
Pizza na dużej blasze. Wystarczy dla wszystkich!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
400 mlmleka
500 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkacukru
2 łyżeczkisoli
1 łyżkaoleju
Sos
250 mlkoncentratu pomidorowego
2 łyżkioliwy
0,5 łyżeczkicukru
0,5 łyżeczkisoli
1 szczyptapieprzu
1 łyżeczkaoregano
1 łyżeczkabazylii
1 ząbekczosnku
Obłożenie
250 gpieczarek
1 łyżeczkasoli
100 gpapryki czerwonej lub 3 kolory
30 gcebuli czerwonej (1 sztuka)
40 gczarnych oliwek
200 gsera Gouda, tłustego (startego)
50 gsalami (w plasterkach)

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzej. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól. Następnie wlej ciepłe mleko i łyżkę oleju. Całość dobrze wyrabiaj, ciasto będzie luźne i może się kleić. Po wyrobieniu przełóż ciasto do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia aż podwoi objętość.

2

Sos

Do miski przelej przecier pomidorowy, oliwę, dodaj sól, pieprz, zioła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

3

Obłożenie

Na patelni podsmaż krótko pokrojone w plastry pieczarki z łyżeczką soli do momentu aż puszczą wodę i odcedź. Paprykę pokrój na krótkie paski a cebulę w piórka. Oliwki pokrój na krążki. Ser zetrzyj na tarce.

4

Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnicę oprószoną mąką i lekko rozwałkuj na kształt prostokąta wielkości blachy z wyposażenia piekarnika. Blachę posmaruj olejem i przełóż na nią gotowy spód. Następnie posmaruj ciasto sosem, posyp serem i na wierzch wyłóż pozostałe składniki.

5

Pieczenie

Pizzę wstaw do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 220 °C