PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Przepis na Piernikowa gwiazda

Pierniczki gwiazdki

ok. 70 sztuk

średnie 60 Minut

Składniki

Składniki

do przepisu Piernikowa gwiazda

1 opak. Pierniczków Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajka

Do dekoracji:

2 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
6 łyżeczek wody (gorącej)
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Złota i Czerni Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek w kształcie gwiazdki. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie:

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180°C

Piekarnik elektryczny: 180°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 10 min.

Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie:

Zawartość opakowania lukrów wsyp do miseczki, dodaj 6 łyżeczek gorącej wody i energicznie mieszaj przez ok. 2 minuty do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Lukry podziel na połowę. Jedną część lukru pozostaw białą i udekoruj nią wewnętrzną gwiazdkę. Następnie do drugiej części lukru dodaj barwnik niebieski do uzyskania porządanego odcienia i udekoruj nim zewnętrzną część pierniczka. Pierniczki ozdób złotą posypką zanim lukier całkowicie wystygnie. Odstaw do wyschnięcia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Piernikowa gwiazda

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 180kJ
43kcal
1682kJ
398kcal
Tłuszcz 1.4g 13g
Węglowodany 7.1g 67g
Białko 0.5g 4.4g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt