Flag

Piernik drożdżowy

ok. 16 porcji
Trudny
40 min
Puszysty piernik na drożdżach przełożony powidłami śliwkowymi
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
5 szt.jajek
120 gcukru
350 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 opak.Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 łyżeczkaSody oczyszczonej 250 g Dr. Oetkera
100 mloleju
3 łyżkimiodu
Przełożenie
1 słoikpowideł śliwkowych
Do dekoracji
100 gczekolady mlecznej
50 mlśmietanki 30% tł.
50 gorzechów włoskich

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Sody oczyszczonej 250 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Oddziel białka od żółtek. Mąkę, drożdże, przyprawę korzenną i sodę przesyp do oddzielnej miski i dokładnie wymieszaj. Żółtka utrzyj z cukrem do puszystej i gładkiej konsystencji. Ciągle ucierając dodawaj stopniowo do żółtek olej i miód. Gdy składniki mokre dobrze się ze sobą połączą, dodaj je do składników suchych i dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do blachy i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Przełożenie

Wystudzony piernik przekrój poziomo na dwie części. Dolny blat ciast posmaruj powidłami śliwkowymi, przykryj go drugą połową ciasta i lekko dociśnij.

4

Dekorowanie

Czekoladę mleczną pokrój na mniejsze kawałki i przełóż ją do garnka. Dodaj śmietankę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż do rozpuszczenia czekolady. Masę przełóż do miseczki i odstaw do lodówki. Gdy czekolada będzie zimna, ubij ją delikatnie mikserem, tak aby nabrała puszystości. Masę rozsmaruj na powierzchni piernika i posyp orzechami włoskimi.