Flag

Pierniczki witrażyki

ok. 80 sztuk
Trudny
60 min
Pierniczki z kolorowymi szkiełkami z landrynek - idealne do powieszenia na choinkę
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Pierniczki
100 gmasła
150 gmiodu
80 gcukru pudru
400 gmąki
1 łyżkakakao
1 łyżeczkaSody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
1 opak.Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 szt.jajka
300 gcukierków "landrynek"

Zobacz produkty

Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło, miód i cukier puder rozpuść w rondelku, odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej do miski razem z kakao, sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną, wymieszaj. Dodaj roztopione masło z miodem i cukrem i jajko. Całość zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, podsypując je nieco mąką. Piekarnik nagrzej do 170°C. Wycinaj różne kształty pierniczków. Mniejszą foremką wycinaj środki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w środku umieść po jednym cukierku.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczakmi wstaw do nagrzanego piekarnika. W razie potrzeby, pod koniec pieczenia przemieszaj cukierkowe nadzienie długim drewnianym patyczkiem, by pozbyć się pęcherzyków.

Czas pieczenia: ok. 8 - 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C