Flag

Pascha waniliowa

ok. 8 porcji
Średni
40 min
Pascha - najlepszy przepis na tradycyjną paschę na bazie twarogu z pomarańczą i migdałami
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Pascha
5 szt.żółtek
1 szkl.cukru
1 łyżeczkaEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 szkl.śmietanki 30% tł.
30 gŻelatyny 50 g Dr. Oetkera
300 mlmleka
1000 gtwarogu
200 gmasła
100 gmigdałów (płatków)
1 szt.pomarańczy (skórka otarta z 1 pomarańczy)
Do dekoracji
1 opak.dekoracji z czekolady
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1 opak.Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

W metalowej lub ceramicznej misce utrzyj żółtka z cukrem i ekstraktem na puszystą masę. Dodaj śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj. Miskę z masą jajeczną postaw na garnek z gorącą wodą tak, aby miska nie dotykała wody. Całość postaw na kuchence. Podgrzewaj ok. 10 minut, ciągle mieszając. Uważaj by masa się nie zagotowała. Odstaw do wystygnięcia. Zagrzej mleko. Do gorącego mleka wsyp żelatynę, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystygnięcia. Przygotuj naczynia na paschę. Kilka małych miseczek lub jedną dużą wyłóż białą gazą lub tetrą.


W dużej misce utrzyj masło, dodaj twaróg i wymieszaj. Następnie do twarogu dodaj masę z żółtek i cukru oraz pozostałe składniki- płatki migdałów, skórkę pomarańczową i dokładnie wszystko wymieszaj. Na koniec, ciągle miksując, wlej do masy wolnym strumieniem żelatynę. Wszystkie składniki dokładnie połącz.


Gotową masę przełóż szybko do wcześniej przygotowanych foremek, mocno ugnieć i odstaw do lodówki na kilka godzin, w tym czasie przygotuj dekorację z lukru. Zielony lukier rozgrzej w ciepłej wodzie. W opakowaniu wytnij malutki otwór i wyciskaj na papier do pieczenia paseczki lukru - źdźbła trawy. Pozostaw do wyschnięcia na kilka godzin.

2

Dekorowanie

Gdy pascha będzie gotowa przełóż ją na talerz lub paterę do serwowania, zdejmij gazę, a gotowy deser udekoruj czekoladowymi motylami, perełkami kolorowymi i trawą z zielonego lukru. Deser najlepiej dekoruj tuż przed podaniem.

Porady i wskazówki

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.