Flag

Panna cotta z owocami

ok. 4 - 5 porcji
Średni
20 min
Delikatny deser pochodzący z północnych Włoch
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Ilość porcji zależy od wielkości miseczek.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
500 mlśmietanki 36% tł.
185 mlmleka
75 gcukru
1 opak.Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
3 łyżkiwody
2 - 3 łyżkirumu lub likieru
1 czubata łyżkaŻelatyny 50 g Dr. Oetkera
Do dekoracji
30 gborówek amerykańskich
100 gtruskawek
4 - 5 listkówmięty
100 gmalin
1 opak.Sosu truskawkowego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
Picture - Sosu truskawkowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

W rondelku rozgrzać na średnim ogniu (prawie do zagotowania) śmietanę, mleko, cukier, cukier wanilinowy i likier. Do zimnej wody wsypać żelatynę i odstawić na 3 minuty. Rondelek ze śmietanką zdjąć z ognia, dodać żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Krem wlać do małych miseczek, odstawić do wystygnięcia, a następnie chłodzić ok. 2 godzin w lodówce.

2

Dekorowanie

Deser Panna cotta udekorować truskawkami, borówkami, malinami, listkami mięty i polać sosem truskawkowym.

Porady i wskazówki

  • Ilość porcji zależy od wielkości miseczek.