Flag

Pączusie

ok. 35 - 40 porcji
Średni
40 min
Wyśmienite pączusie z konfiturą wiśniową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
500 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
50 gcukru pudru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
3 szt.żółtek
1 opak.Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
2 łyżkirumu
100 gmasła lub margaryny
250 mlmleka (letniego)
200 gkonfitury wiśniowej

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać szczyptę soli, cukier puder, 4 łyżeczki cukru wanilinowego, 3 żółtka, 1/3 buteleczki aromatu cytrynowego, 2 łyżki rumu i 100 g stopionego masła lub margaryny. Wszystko wymieszać i dodawać stopniowo letnie mleko. Ciasto wyrabiać do czasu uzyskania gładkiej konsystencji, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, krótko wyrobić i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinać talarki (szklaneczką o średnicy ok. 4,5 cm) i w środku każdego z nich zrobić dziurkę.

2

Pączki smażyć na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru z obu stron. Gotowe pączki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Pączusie napełnić konfiturą nakładając ją łyżeczką.