Flag

Pączki pieczone

ok. 18 - 20 sztuk
Średni
20 min
Pulchne i smaczne w alternatywnej wersji, bo pieczone w piekarniku
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
500 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
80 gcukru
1 łyżeczkasoli
3 szt.jajek
125 mlmleka (ciepłego)
200 gmasła (miękkiego)
Nadzienie
150 gdżemu truskawkowego, niskosłodzonego
Do dekoracji
2 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajka i mleko i zagnieć na gładkie ciasto. Na koniec dodawaj po kawałku miękkiego masła i dalej wyrabiaj do otrzymania elastycznego i błyszczącego ciasta. Włóż ciasto do miski i przykryj ściereczką, odstaw na ok. 1,5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

Formowanie

Przygotuj papilotki do muffinek. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Następnie wyłóż na blat oprószony mąką, rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Wycinaj kółka o śr. ok. 7 cm. Na środek nakładaj po 1 łyżeczce dżemu i połącz każdą kulkę tak, aby dżem nie wypłynął. Kulki układaj w papilotkach łączeniem do dołu.


Papilotki z pączkami ułóż na blasze z wyposażenia piekarnika, przykryj ściereczką i odstaw na 30 - 40 min. do ponownego wyrośnięcia.

3

Pieczenie

Wierzch wyrośniętych pączków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 13 - 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu ostudź.

4

Dekorowanie

Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 

Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.  


Pączki polukruj.