Flag

Naleśniki z sosem czekoladowym

ok. 6 sztuk
Średni
20 min
Tradycyjne naleśniki z dodatkiem twarogu i sosu czekoladowego
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 szt.jajka
150 mlmleka
100 mlwody
125 gmąki
1 szczyptasoli
1 łyżeczkaoleju
Nadzienie
200 gtwarogu
70 mlśmietanki 18% tł.
1 - 2 łyżkicukru
Do dekoracji
4 szt.moreli
1 opak.Sosu o smaku czekoladowym Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Sosu o smaku czekoladowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę, jajko, olej oraz wodę powoli zmiksować na gęstą, jednolitą masę. Następnie stopniowo dodać mleko. Całość dokładnie wymieszać. Jeżeli w cieście powstaną grudki należy ciasto przetrzeć przez sito. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut żeby odpoczęło.


Na kuchence rozgrzać patelnię, najlepiej z nieprzywierającą powłoką, jeżeli takiej nie mamy do smażenia należy użyć oleju. Naleśniki smażyć z każdej strony ok. 1 minuty.

2

Nadzienie

W miseczce rozgnieść biały ser ze śmietaną i cukrem. Nadzienie nakładać na naleśniki, naleśniki składać na 4 części, w trójkąty.

3

Dekorowanie

Naleśniki podawać z pokrojonymi morelami, polane sosem czekoladowym.