Flag

Nadziewane ruloniki z szynki

6 porcji
Łatwy
40 min
Serowo - jajeczna pasta owinięta w plastrach szynki w galarecie
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
3 szt.marchwi
1 szt.korzeń pietruszki
0,5 szt.selera
1 szt.pora
1000 mlwody
1 łyżeczkasoli
1 szt.liści laurowych
2 szt.ziela angielskiego
1 szczyptapieprzu
1 szt.cebuli (w łupinie)
0,5 pęczkinatka pietruszki
1 opak.Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
3 szt.jajek
200 gserka typu Philadelphia
1 łyżkachrzanu
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu
12 plastrówszynki

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Marchewkę, pietruszkę, seler, por obierz i umyj, umieść w garnku wszystkie warzywa. Wlej wodę i zagotuj. Dodaj sól, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Zmniejsz ogień. Cebulę nieobraną połóż na palniku kuchenki i opal ją ogniem, włóż do garnka z warzywami. Na końcu dodaj gałązki natki pietruszki (zostaw trochę do farszu i dekoracji). Garnek przykryj pokrywką, ale nie szczelnie. Gotuj około pół godziny na małym ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu przecedź wywar przez gazę.

2

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez 5 minut, odciśnij. Dodaj do gorącego bulionu (500 ml), wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny. W czasie przygotowywania ruloników wystudzony bulion wstaw do lodówki i mieszaj od czasu do czasu do uzyskania żelowej konsystencji.

3

Jajka ugotuj, ostudź, obierz i zetrzyj na tarce. Serek wymieszaj z chrzanem, startymi jajkami i posiekaną natką pietruszki, dopraw solą i pieprzem.

4

Każdy plaster szynki posmaruj grubo pastą jajeczno-serową i zwiń w roladkę. Ułóż roladki ciasno na półmisku i udekoruj gałązkami natki pietruszki. Zalej tężejącym bulionem z żelatyną. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.