PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Murzynek

Ciasto czekoladowe z polewą deserową udekorowane złotym pisakiem i posypkami

ok. 30 - 35 porcji

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Murzynek

Ciasto:

200 g masła
1 opak. Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt. jajek
200 ml wody

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Pisaka żelowego złotego Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło rozpuść i ostudź. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajka, tłuszcz i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wyłóż równomiernie na blasze.

2

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

3

Dekorowanie

Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta zetnij ostrym nożem. Ciasto podziel na kawałki. Płynną polewą udekoruj połowy pokrojonych kawałków ciasta. Pisakiem żelowym złotym wykonaj fantazyjne kształty na zastygniętej polewie. Ciasto udekoruj posypkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Murzynek

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 682 kJ
163 kcal
1449 kJ
346 kcal
Tłuszcz 7.37 g 15.69 g
Węglowodany 22.55 g 47.98 g
Białko 1.51 g 3.20 g