PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

MUFFINKI podwójna czekolada z malinami

Babeczki podwójnie czekoladowe

12 sztuk

łatwe 20 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu MUFFINKI podwójna czekolada z malinami

Ciasto:

1 opak. Mojej Babki podwójnej czekolady Dr. Oetkera
3 szt. jajek
100 g masła (miękkiego)
50 ml mleka

Polewa:

25 g masła
2 łyżki mleka

Do dekoracji:

36 szt. malin

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę do muffinek posmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papilotkami. Piekarnik nastaw na temp. 175⁰C znaczek góra dół (bez termoobiegu). Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jaja, miękkie masło oraz mleko. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Dodawanie kropelek czekolady i nakładanie ciasta

Z torebki z kropelkami czekolady odsyp 1 łyżeczkę kropelek. Pozostałe dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto rozłóż równomiernie w formie lub papilotkach (po ok. 1 pełnej łyżce) dokładnie wybierając wszystko z miski.

3

Pieczenie

Formę wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

Po ok. 10 min od upieczenia możesz już dekorować muffinki polewą.

4

Przygotowanie polewy

W małym garnku rozpuść masło z mlekiem (lub śmietanką 30% tł.). Wsyp zawartość opakowania z polewą oraz dodaj wcześniej odsypane kropelki. Energicznie mieszaj, gotując na małym ogniu ok. 1 minutę do całkowitego rozpuszczenia oraz uzyskania gładkiej konsystencji. Małymi porcjami starannie rozsmaruj ją łyżeczką na całej powierzchni każdej muffinki.

5

Dekorowanie

Na jeszcze nie zastygniętej polewie ułóż po 3 maliny na każdej muffince.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu MUFFINKI podwójna czekolada z malinami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 971kJ
232kcal
1386kJ
331kcal
Tłuszcz 11.37g 16.25g
Węglowodany 28.91g 41.30g
Białko 3.30g 4.71g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

 MISS CUPCAKE

Lato z Miss Cupcake

Wyczaruj urocze letnie kreacje.