PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

MUFFINKI płatki czekolady z borówkami

Babeczki z płatkami czekolady

12 sztuk

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu MUFFINKI płatki czekolady z borówkami

Ciasto:

1 opak. Mojej Babki płatki czekolady Dr. Oetkera
3 szt. jajek
125 g masła (miękkiego)
50 ml mleka

Polewa:

25 g masła
2 łyżki mleka

Do dekoracji:

36 szt. borówek amerykańskich

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę do muffinek posmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papilotkami. Piekarnik nastaw na temp. 175⁰C znaczek góra dół (bez termoobiegu). Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jaja, miękkie masło oraz mleko. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Dodawanie płatków czekolady i nakładanie do formy

Z torebki z płatkami czekolady odsyp 1 łyżeczkę płatków. Pozostałe dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto rozłóż równomiernie w formie lub papilotkach (po ok. 1 pełnej łyżce) dokładnie wybierając wszystko z miski.

3

Pieczenie

Formę wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 min.

Po ok. 10 min od upieczenia możesz już dekorować muffinki polewą.

4

Przygotowanie polewy

W małym garnku rozpuść masło z mlekiem (lub śmietanką 30% tł.). Wsyp zawartość opakowania z polewą oraz dodaj wcześniej odsypane płatki. Energicznie mieszaj, gotując na małym ogniu ok. 1 minutę do całkowitego rozpuszczenia oraz uzyskania gładkiej konsystencji. Małymi porcjami starannie rozsmaruj ją łyżeczką na całej powierzchni każdej muffinki.

5

Dekorowanie

Na jeszcze nie zastygniętej polewie ułóż po 3 borówki na każdej muffince.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu MUFFINKI płatki czekolady z borówkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1026kJ
245kcal
1424kJ
340kcal
Tłuszcz 12.74g 17.70g
Węglowodany 28.45g 39.52g
Białko 4.19g 5.82g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej