PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Muffinelki - babeczki z budyniem

Kruche babeczki z dodatkiem wiśni i budyniu

ok. 12 - 15 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Muffinelki - babeczki z budyniem

Ciasto:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
1 szt. jajek

Nadzienie:

250 g wiśni świeżych lub mrożonych (wypestkowanych)
1 opak. Budyniu ulubionego smak śmietankowy Dr. Oetkera
400 ml mleka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zagnieć ciasto kruche z mieszanki z dodatkiem tłuszczu i jajka. Wylep ciastem foremki wysmarowane tłuszczem.

Na dno babeczek wyłóż po 2-3 wiśnie.

Zagotuj mleko, odstaw na 2 min, wsyp budyń i intensywnie mieszaj rózgą lub trzepaczką 1 min, aż budyń zgęstnieje. Następnie na wiśnie nakładaj przygotowany budyń.

2

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Po upieczeniu odstaw Muffinelki do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Muffinelki - babeczki z budyniem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 904 kJ
216 kcal
921 kJ
220 kcal
Tłuszcz 7.76 g 7.92 g
Węglowodany 32.61 g 33.28 g
Białko 4.02 g 4.10 g