PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Muffinelki - babeczki z budyniem

Kruche babeczki z dodatkiem wiśni i budyniu

o 12 - 15 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Muffinelki - babeczki z budyniem

Ciasto:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
1 szt. jajek

Nadzienie:

250 g wiśni świeżych lub mrożonych (wypestkowanych)
1 opak. Budyniu ulubionego smak śmietankowy Dr. Oetkera
400 ml mleka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zagnieć ciasto kruche z mieszanki z dodatkiem tłuszczu i jajka. Wylep ciastem foremki wysmarowane tłuszczem.

Na dno babeczek wyłóż po 2-3 wiśnie.

Zagotuj mleko, odstaw na 2 min, wsyp budyń i intensywnie mieszaj rózgą lub trzepaczką 1 min, aż budyń zgęstnieje. Następnie na wiśnie nakładaj przygotowany budyń.

2

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 20 min.

Po upieczeniu odstaw Muffinelki do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Muffinelki - babeczki z budyniem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 904kJ
216kcal
921kJ
220kcal
Tłuszcz 7.76g 7.92g
Węglowodany 32.61g 33.28g
Białko 4.02g 4.10g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej