Flag

Moje greckie ciasto z galaretką

16 porcji
Średni
40 min
Delikatny biszkopt z winogronami, galaretką i jogurtem greckim
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
3 szt.jajek
60 gcukru
50 gmąki
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżkaoliwy z oliwek lub oleju
Krem jogurtowy
200 mlwody
1 opak.Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
350 gjogurtu naturalnego typu greckiego
200 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 gwinogron
Galaretka
500 mlwody
1 opak.Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
100 gwinogron
Krem śmietankowy
200 mlwody
1 opak.Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
400 mlśmietanki 30% tł.

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem. Do ubitych białek dodawaj po kolei żółtka ciągle miksując. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodawaj partiami mąkę z proszkiem delikatnie mieszając. Na koniec dodaj łyżkę oliwy i delikatnie wymieszaj.

2

Pieczenie

Masę przełóż do blachy.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Umyj wszystkie winogrona i przekrój je na pół.

3

Krem jogurtowy

Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Gdy galaretka przestygnie dolewaj ją do jogurtu cienkim strumieniem ciągle mieszając. Ubij śmietankę i delikatnie wmieszaj ją do masy jogurtowej. Jeżeli masa jest za rzadka wstaw ją na 5 minut do lodówki. Trochę masy jogurtowej rozsmaruj na cieście, rozłóż połowę winogron i zalej resztą kremu. Odstaw do lodówki.


Zagotuj wodę i odmierz 500 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do schłodzenia. Pozostałe winogrona rozłóż na cieście. Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na winogrona. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

4

Krem śmietankowy

Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Śmietankę ubij . Do ubitej śmietanki dolewaj zimną, ale ciągle płynną galaretkę. Dobrze wymieszaj. Masę wylej na galaretkę winogronową. Pozostaw w lodówce do całkowitego stężenia.