PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Moja Babka z płatkami czekolady

Proste i pyszne waniliowe ciasto z płatkami czekoladowymi i polewą

o 16 porcji

łatwe 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Moja Babka z płatkami czekolady

Ciasto:

1 opak. Mojej Babki płatki czekolady Dr. Oetkera
3 szt. jajek
125 g masła (miękkiego)
50 ml mleka

Polewa:

25 g masła
2 łyżki mleka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nastaw na temp. 175⁰C znaczek góra dół (bez termoobiegu). Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jaja, miękkie masło oraz mleko. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Dodawanie płatków czekolady i nakładanie do formy

Foremkę o wym. 10 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Z torebki z płatkami czekolady odsyp 1 łyżeczkę płatków. Pozostałe dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do formy dokładnie wybierając wszystko z miski.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 55 - 60 min.

UWAGA! Po ok. 20 min pieczenia natnij ciasto ostrym nożem wzdłuż na głębokość ok. 1 cm. Upieczone ciasto można dekorować polewą już po 10 min od wyjęcia z piekarnika.

4

Przygotowanie polewy

W małym garnku rozpuść masło z mlekiem (lub śmietanką 30% tł.). Wsyp zawartość opakowania z polewą oraz dodaj wcześniej odsypane płatki. Energicznie mieszaj, gotując na małym ogniu ok. 1 minutę do całkowitego rozpuszczenia oraz uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą udekoruj wierzch babki (rozsmarowując polewę łyżką na babce w celu zlikwidowania pęcherzyków powietrza). Pozostaw do ostygnięcia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Moja Babka z płatkami czekolady

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 766kJ
183kcal
1478kJ
353kcal
Tłuszcz 9.59g 18.45g
Węglowodany 21.17g 40.71g
Białko 3.14g 6.04g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej