PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Moja Babka podwójna czekolada

Puszysta babka bardzo czekoladowa z polewą

o 16 porcji

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Moja Babka podwójna czekolada

Ciasto:

1 opak. Mojej Babki podwójnej czekolady Dr. Oetkera
3 szt. jajek
100 g masła (miękkiego)
50 ml mleka

Polewa:

25 g masła
2 łyżki mleka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nastaw na temp. 175⁰C znaczek góra dół (bez termoobiegu). Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jaja, miękkie masło oraz mleko. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Dodawanie kropelek i nakładanie do formy

Foremkę o wym. 10 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Z torebki z kropelkami czekolady odsyp 1 łyżeczkę kropelek. Pozostałe dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do formy, dokładnie wybierając wszystko z miski.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 70 min.

UWAGA! Po ok. 20 min pieczenia natnij ciasto ostrym nożem wzdłuż na głębokość ok. 1 cm. Upieczone ciasto można dekorować polewą już po 10 min od wyjęcia z piekarnika.

4

Przygotowanie polewy

W małym garnku rozpuść masło z mlekiem (lub śmietanką 30% tł.). Wsyp zawartość torebki z polewą oraz dodaj wcześniej odsypane kropelki. Energicznie mieszaj, gotując na małym ogniu ok. 1 minutę do całkowitego rozpuszczenia oraz uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą udekoruj wierzch babki (rozsmarowując polewę łyżką na babce w celu zlikwidowania pęcherzyków powietrza). Pozostaw do ostygnięcia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Moja Babka podwójna czekolada

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 720kJ
172kcal
1444kJ
345kcal
Tłuszcz 8.48g 16.96g
Węglowodany 21.31g 42.62g
Białko 2.43g 4.86g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej