PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Moja Babka podwójna czekolada

Puszysta babka bardzo czekoladowa z polewą

o 16 porcji

łatwe 20 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Moja Babka podwójna czekolada

Ciasto:

1 opak. Mojej Babki podwójnej czekolady Dr. Oetkera
3 szt. jajek
100 g masła (miękkiego)
50 ml mleka

Polewa:

25 g masła
2 łyżki mleka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nastaw na temp. 175⁰C znaczek góra dół (bez termoobiegu). Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jaja, miękkie masło oraz mleko. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Dodawanie kropelek i nakładanie do formy

Foremkę o wym. 10 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Z torebki z kropelkami czekolady odsyp 1 łyżeczkę kropelek. Pozostałe dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do formy, dokładnie wybierając wszystko z miski.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 70 min.

UWAGA! Po ok. 20 min pieczenia natnij ciasto ostrym nożem wzdłuż na głębokość ok. 1 cm. Upieczone ciasto można dekorować polewą już po 10 min od wyjęcia z piekarnika.

4

Przygotowanie polewy

W małym garnku rozpuść masło z mlekiem (lub śmietanką 30% tł.). Wsyp zawartość torebki z polewą oraz dodaj wcześniej odsypane kropelki. Energicznie mieszaj, gotując na małym ogniu ok. 1 minutę do całkowitego rozpuszczenia oraz uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą udekoruj wierzch babki (rozsmarowując polewę łyżką na babce w celu zlikwidowania pęcherzyków powietrza). Pozostaw do ostygnięcia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Moja Babka podwójna czekolada

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 720kJ
172kcal
1444kJ
345kcal
Tłuszcz 8.48g 16.96g
Węglowodany 21.31g 42.62g
Białko 2.43g 4.86g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

 MISS CUPCAKE

Lato z Miss Cupcake

Wyczaruj urocze letnie kreacje.