Flag

Mini torciki

ok. 7 sztuk
Trudny
60 min
Przepyszne i eleganckie torciki ozdobione masą cukrową, perełkami i prymulkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
1 opak.Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt.jajek
3 łyżkiwody
Krem
300 mlmleka (schłodzonego)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
Masa maślana
200 gmasła miękkiego
170 gcukru pudru
2 łyżkimleka
Do dekoracji
500 glukru plastycznego białego
2 łyżkimąki ziemniaczanej
1 opak.Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak.dekoracji z opłatka

Zobacz produkty

Picture - Biszkoptu Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
Picture - Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.


Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Miksuj na najwyższych obrotach przez około 5 minut, do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Masę przełóż do przygotowanej wcześniej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


10 minut po upieczeniu wyjmij biszkopt z formy i odstaw do wystygnięcia.


Po ostudzeniu, przy pomocy szklanki o średnicy około 5 cm, powycinaj ostrym nożem torciki.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml schłodzonego mleka. Zawartość torebki wsyp do mleka i zmiksuj całość – najpierw na niskich, potem na wysokich obrotach przez około 3 minuty. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania. Końcówkę wbijaj w każdy z torcików i nadziewaj porcją czekoladowego kremu.

4

Masa maślana

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec dodaj 2 łyżki mleka, by nadać masie lekkości i miksuj jeszcze przez kilka minut. Szpatułką nałóż krem na każdy torcik.


Lukier plastyczny wyrabiaj chwilę w dłoniach, po czym rozwałkowuj na płaskie placki o średnicy ok. 18 cm i grubości ok. 3 mm, podsypując odrobinę mąką ziemniaczaną. Rozwałkowanym lukrem obkładaj torciki, delikatnie dociskając do powierzchni kremu maślanego. Ostrym nożykiem odetnij nadmiar lukru, pozostawiając równe krawędzie. Grzbietem noża z ostrym końcem odciśnij wzór pikowania.

5

Dekorowanie

Wilgotnym pędzelkiem zaznacz miejsca, na których przykleisz perełki cukrowe. Pęsetą nakładaj perełki, lekko je dociskając. Torciki udekoruj kolorowymi kwiatuszkami.