Flag

Mini babeczki czekoladowe z kolorowymi wiórkami

24 porcje
Średni
40 min
Mini babeczki czekoladowe z wiórkami kokosowymi zabarwionymi barwnikami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Babeczki
1 opak.Mini Babeczek czekoladowych z kropelkami czekolady
1 szt.jajka
50 mlwody
100 mloleju
Do dekoracji
150 gwiórków kokosowych
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Mini Babeczek czekoladowych z kropelkami czekolady
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajko, wodę i olej. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Dodawanie kropelek czekolady

Odsyp 1 - 2 łyżki kropelek czekolady. Pozostałe kropelki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach (po ok. 1 pełnej łyżeczce). Następnie babeczki posyp odsypanymi wcześniej kropelkami czekolady.

3

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 - 17 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Babeczki można zacząć dekorować gdy całkowicie ostygną.

4

Dekorowanie

Wiórki kokosowe podziel na 3 równe porcje i przesyp je do oddzielnych woreczków. Do każdego woreczka stopniowo dodawaj barwnik spożywczy i mieszaj, dokładnie ugniatając woreczek, aż wiórki nabiorą odpowiedniego koloru. Kolorowe wiórki przesyp do miseczek – każdy kolor oddzielnie.


Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 

Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.  


Przy pomocy pędzelka nakładaj cienką warstwę na babeczki. Każdą babeczkę włóż do miseczki z wiórkami, lukrem do dołu, by wiórki przykleiły się do babeczki.