Flag

Migdałowe ciasto z porzeczkami

ok. 30 - 35 porcji
Łatwy
60 min
Kruche ciasto z masą porzeczkową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
50 gmigdałów mielonych
1 szt.jajka
100 gmasła
1 łyżkaśmietany 18% tł.
Obłożenie
150 gcukru
1 opak.Kisielu smak poziomkowy Dr. Oetkera
70 gporzeczek czerwonych
Kruszonka
50 gpłatków owsianych

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
Picture - Kisielu smak poziomkowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp zawartość opakowania ciasta kruchego, dodaj mielone migdały, jajko, masło oraz śmietanę. Wszystkie składniki zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Z porcji ciasta odkrój część wielkości mandarynki na kruszonkę. Dwie porcje ciasta owiń w folię spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.

2

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Blachę o wym. 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki. Wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania jasnego, złotego koloru.

Czas pieczenia: 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C

3

Obłożenie

Cukier połącz z kisielem, dodaj do umytych wcześniej porzeczek i dokładnie wymieszaj. Na podpieczony spód wyłóż masę owocową.

4

Kruszonka

Z drugiej porcji ciasta przygotuj kruszonkę. Schłodzone ciasto pokrusz palcami 
i wymieszaj je delikatnie z płatkami owsianymi. Kruszonką posyp warstwę owocową.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do złotego koloru.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C