Flag

Migdałowe ciasteczka z owocami leśnymi

20 sztuk
Średni
40 min
Kruche, migdałowe ciastka z masą śmietanową i sezonowymi owocami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasteczka
200 gmasła (miękkiego)
160 gcukru
280 gmąki
60 gmigdałów mielonych
2 szt.żółtek
50 gpłatków migdałowych
Masa śmietanowa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
70 gmieszanki owoców mrożonych (leśnych)
2 łyżkisoku z cytryny
Do dekoracji
125 gjeżyn
125 gborówek amerykańskich
125 gporzeczek czerwonych
125 gmalin

Zobacz produkty

Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę, dodaj mąkę ciągle miksując, na końcu wsyp mielone migdały i wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta.

2

Chłodzenie

Masę owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.

Czas chłodzenia: 30 min.


Schłodzone ciasto rozwałkowuj partiami na grubość ok. 7 mm (pozostałą część pozostaw w lodówce, by się nie ogrzewało). Z ciasta wycinaj koła o średnicy około 6-7cm i posmaruj roztrzepanym żółtkiem.

3

Pieczenie

Posyp płatkami migdałów i piecz według poniższych wskazówek.

Czas pieczenia: ok. 15 - 18 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasteczka wystudź.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej, rozmrożone owoce i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z wąską karbowaną końcówką i formuj małe stożki wzdłuż brzegu każdego ciastka.

5

Dekorowanie

Wnętrza wypełnij owocami.