Flag

Mazurek migdałowy z białą czekoladą

ok. 10 porcji
Średni
40 min
Migdałowy, kruchy mazurek z kremem z białej czekolady i śmietanki.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
150 gmąki
50 gcukru pudru
100 gmasła (zimnego)
2 szt.żółtek
0,5 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
Krem
200 gczekolady białej
100 mlśmietanki 30% tł.
0,5 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
Do dekoracji
50 gpłatków migdałowych

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
Picture - Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, pokrojone w kostkę masło, żółtka i ekstrakt migdałowy. Szybko zagnieć na gładkie ciasto, owiń folią i wstaw do lodówki. Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki, z części ciasta wytnij 3 ciasteczka w kształcie jajek. Pozostałą ilość rozwałkuj na kształt prostokąta o wym. 17 cm x 22 cm. Ciasto przenieś na blachę i delikatnie utwórz brzegi.

2

Pieczenie

Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz do zrumienienia ciasta.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C


Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.

3

Krem

Pokrój czekoladę. Do miseczki nad garnkiem z gotującą się wodą przełóż czekoladę, dodaj śmietankę i ekstrakt migdałowy. Podgrzewaj często mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw masę do przestudzenia. Przestudzony krem dokładnie rozmieszaj łyżką i rozłóż go na cieście kruchym.

4

Dekorowanie

Upraż płatki migdałów i posyp nimi ciasto, a na nich ułóż ciasteczka w kształcie jajek. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.