Flag

Mazurek kokosowy

ok. 25 porcji
Średni
40 min
Połączenie tradycyjnej kruchości i egzotycznego smaku kokosa
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 gmasła
1 szt.jajka
100 gorzechów włoskich
Masa
250 gwiórków kokosowych
350 mlśmietanki 9% tł.
3 łyżkicukru
Do dekoracji
2 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
5 - 10 plastryorzecha kokosowego

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj miękkie masło, jajko i orzechy, całość zagnieć. Prostokątną blaszkę o wym. ok. 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż w niej ciasto podnosząc jego brzegi.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

200 g wiórków kokosowych gotuj ze śmietanką na wolnym ogniu przez 5 minut cały czas mieszając. Masę rozprowadź na cieście. Na wystudzoną masę kokosową wylej polewy rozpuszczone w kąpieli wodnej. Środek mazurka posypać odłożonymi wiórkami. Mazurek można ozdobić kawałkami kokosa.