Flag

Limonkowe śledzie z musem z mango

ok. 6 porcji
Średni
40 min
Śledzie z jogurtem naturalnym i musem z mango oraz żelatyną w listkach
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
200 gpłatów śledziowych marynowanych w oleju + 3 łyżki zalewy
300 gjogurtu naturalnego 2% tł.
0,5 szt.limonek (sok)
200 gmango
1 szczyptachili w proszku
Do dekoracji
1 gałązkakoperku

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

3 listki żelatyny namocz w zimnej wodzie (zanurzając jeden po drugim). Filety śledziowe odsącz i pokrój na małe kawałki. Dodaj jogurt naturalny i zalewę. Dokładnie wymieszaj. Dodaj sok z limonki.

2

Po 5 minutach odsącz listki w dłoni. Odsączone listki żelatyny rozpuść podgrzewając je w mikrofalówce, nie dopuszczając do zagotowania. Dodaj do żelatyny kilka łyżek śledzi, wymieszaj i całość wlej do pozostałej masy, ciągle mieszając. Przelej do naczynek o pojemności 125 ml. Wstaw do lodówki do stężenia.

3

3 listki żelatyny namocz w zimnej wodzie (zanurzając jeden po drugim). Mango obierz ze skórki i odkrój pestkę. Miąższ pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj na gładką masę. Dodaj chili. Po 5 minutach odsącz listki w dłoni. Odsączone listki żelatyny rozpuść podgrzewając je w mikrofalówce, nie dopuszczając do zagotowania. Dodaj do żelatyny kilka łyżek musu z mango, wymieszaj i całość wlej do pozostałego musu, ciągle mieszając. Przelej do naczynek. Wstaw do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenia.