Flag

Letnie gofry

8 - 16 sztuk
Łatwy
40 min
Chrupiące gofry z dodatkiem Śnieżnej Chmurki i posypki czekoladowej
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
50 gmargaryny
2 szt.jajek
160 gmąki
2 łyżkicukru
1 szczyptasoli
300 mlmleka
Do dekoracji
4 - 8 szt.truskawek
200 mlmleka (zimnego)
1 opak.Śnieżnej Chmurki Dr. Oetkera
1 opak.Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Śnieżnej Chmurki Dr. Oetkera
Picture - Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Margarynę rozpuść i ostudź. Żółtka oddziel od białek. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, margarynę, żółtka oraz mleko. Składniki wymieszaj rózgą na gładką masę. Rozgrzej gofrownicę. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszaj delikatnie z ciastem. Gofry piecz przez ok. 5 - 7 minut, nakładając niewielką ilość ciasta. Gofry ostudź na metalowej kratce.

2

Dekorowanie

Truskawki umyj i osusz, przekrój na połowę. Do wysokiego naczynia wlej mleko, wsyp zawartość torebki Śnieżnej Chmurki i ubijaj mikserem do uzyskania pożądanej konsystencji. Gofry udekoruj ubitą masą, posypką i truskawkami.