Flag

Kulebiak z warzywami

ok. 12 porcji
Średni
60 min
Ciasto drożdżowe z warzywną niespodzianką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
500 gmąki
4 łyżkiśmietany 12% tł.
160 gmargaryny
2 szt.jajek
1 łyżeczkasoli
1 szczyptacukru
Nadzienie
300 gkalafiora
300 gbrokułów świeżych
100 gpieczarek
400 gmarchwi
200 gselera
2 szt.jajek
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu
1 szczyptapapryki ostrej
3 łyżkioleju
Sos
125 mljogurtu naturalnego 2% tł.
125 mlśmietany 18% tł.
1 pęczekszczypiorku
1 pęczeknatka pietruszki
1 pęczekkoperku
1 szczyptasoli
1 szczyptacukru

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszaj z mąką. Dodaj śmietanę, margarynę, 2 jajka, sól, szczyptę cukru. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Warzywa umyj i oczyść. Kalafior i brokuły podziel na różyczki, pieczarki pokrój w plasterki, marchew w słupki, seler zetrzyj na grube wiórki. Warzywa zalej niewielką ilością osolonej wody, krótko gotuj, osącz na sicie. Pieczarki podsmaż na oleju, dodaj warzywa. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Całość duś przez ok. 3 minuty, zestaw z ognia, wbij jajka. Farsz wystudź. Ciasto podziel na pół i rozwałkuj. Nadzienie rozłóż na środku ciasta, owiń je ciastem i sklej jego przeciwległe brzegi. Włóż do foremek o wym. 25 x 10 cm wyłożonych papierem do pieczenia sklejonym "szwem" do dołu. Posmaruj rozmąconym jajkiem.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 55 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Przygotowanie sosu jogurtowego

Jogurt, śmietanę, drobno posiekaną zieleninę wymieszaj. Dopraw solą i cukrem.


Podawaj z sosem jogurtowym.