Flag

Koszyczek wielkanocny drożdżowy

1 porcja
Średni
40 min
Nie tylko na kurczaczki koszyk na stół wielkanocny
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Wartości odżywcze nie uwzględniają dekoracji koszyczka.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 mlmleka (ciepłego)
20 gmasła
35 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szt.jajka
200 gmąki
0,5 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
1 szt.jajka do posmarowania

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mleko podgrzej, masło rozpuść. Do letniego mleka dodaj rozpuszczone masło, cukier, cukier wanilinowy, roztrzepane jajko i całość wymieszaj. W misce wymieszaj mąkę, drożdże oraz sól, następnie dodaj płynne składniki. Całość wyrabiaj, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość.


Przygotuj formę do pieczenia babki o śr. ok. 20 cm, którą posmaruj po zewnętrznej stronie masłem i obsyp bułką tartą.


Wyrośnięte ciasto wyłóży na stolnicę i rozwałkuj. Wycinaj paski o szerokości ok. 1 cm. Z pasków uformuj wałeczki. Na formie do babki, ułożonej do góry dnem, układaj pionowo paski, od czubka naczynia do brzegów. Między paskami powinny być ok. 1 - 2 cm odstępy. Z ciasta wytnij krążek i przyklej go na czubku babki, tak by skleić paski koszyczka – to będzie dno koszyczka. Zrób jeden długi wałeczek i przyklej go dookoła formy w najszerszym miejscu koszyczka, tworząc jego rant.


Z pozostałego ciasta zrób dwa długie wałeczki. Skręć je ze sobą, tak by na końcach powstały pętelki. W otwory na końcach wsuń wałeczki z foli aluminiowej, by zachować kształt pętelki podczas pieczenia. Zaplecione ciasto wygnij w kształt pałąka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok postaw formę z koszyczkiem. Całość odstaw na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

2

Pieczenie

Obie części koszyczka posmaruj dokładnie roztrzepanym jajkiem. Następnie wstaw koszyk do piekarnika. Jeżeli koszyczek będzie się za szybko rumienić to po 10 minutach zmniejsz temp. do 180°C.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C

3

Dekorowanie

Po ostygnięciu ostrożnie zdejmij koszyczek z formy. Przez pętelki w „pałąku" przepleć wstążkę i przywiąż wstążeczkami rączkę do koszyczka.

Porady i wskazówki

  • Wartości odżywcze nie uwzględniają dekoracji koszyczka.