do przepisu Kostka królewska z wanilą
100 g | czekolady gorzkiej |
150 g | masła (miękkiego) |
200 g | cukru |
8 szt. | jajek (osobno żółtka i białka) |
140 g | mąki |
20 g | Ciemnego Kakao Dr. Oetkera |
1 łyżeczka | Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera |
1000 ml | śmietanki 30% tł. (schłodzonej) |
250 g | serka mascarpone |
60 g | cukru pudru |
1 opak. | Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera |
150 ml | wody |
2 łyżeczki | Ciemnego Kakao Dr. Oetkera |
80 g | czekolady białej |
Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Prostokątną formę o wym. 24 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuść i odstaw do przestudzenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszysta masę. Następnie wmieszaj przestudzoną czekoladę, a potem dodaj żółtka i zmiksuj. Mąkę przesiej razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj dokładnie. Na koniec ubij pianę z białek, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj na jednolitą konsystencję. Gotową masę wyłóż równomiernie do formy.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Piekarnik gazowy: 170 °C
Czas pieczenia: o 55 - 60 min.
Po upieczeniu pozostaw ciasto na ok. 15 minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia stawiając formę na kratce do góry dnem.
Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone, cukrem pudrem i pastą waniliową na kremową konsystencję.
Wodę wymieszaj z kakao na poncz. Ciasto czekoladowe przekrój na 3 cienkie blaty. Kolejno nasączaj blat czekoladowy, wyłóż na niego równomiernie 1/3 kremu, przykryj kolejnym blatem, nasącz i wyłóż kolejną część kremu. Podobnie postąp z trzecim blatem ciasta i porcją kremu. Na wierzch zetrzyj białą czekoladę, a następnie wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1398kJ 334kcal |
1306kJ 312kcal |
Tłuszcz | 25.74g | 24.05g |
Węglowodany | 20.87g | 19.50g |
Białko | 5.09g | 4.76g |