PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kostka królewska z wanilą

Pyszne, czekoladowe ciasto przełożone kremem z mascarpone i prawdziwą wanilią. Zadowoli nawet najbardziej wymagających gości!

o 25 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kostka królewska z wanilą

Ciasto:

100 g czekolady gorzkiej
150 g masła (miękkiego)
200 g cukru
8 szt. jajek (osobno żółtka i białka)
140 g mąki
20 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera

Krem waniliowy:

1000 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 g serka mascarpone
60 g cukru pudru
1 opak. Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera

Poncz:

150 ml wody
2 łyżeczki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Do dekoracji:

80 g czekolady białej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Prostokątną formę o wym. 24 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuść i odstaw do przestudzenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszysta masę. Następnie wmieszaj przestudzoną czekoladę, a potem dodaj żółtka i zmiksuj. Mąkę przesiej razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj dokładnie. Na koniec ubij pianę z białek, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj na jednolitą konsystencję. Gotową masę wyłóż równomiernie do formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Czas pieczenia: o 55 - 60 min.

Po upieczeniu pozostaw ciasto na ok. 15 minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia stawiając formę na kratce do góry dnem.

3

Krem waniliowy

Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone, cukrem pudrem i pastą waniliową na kremową konsystencję.

4

Przełożenie i dekorowanie

Wodę wymieszaj z kakao na poncz. Ciasto czekoladowe przekrój na 3 cienkie blaty. Kolejno nasączaj blat czekoladowy, wyłóż na niego równomiernie 1/3 kremu, przykryj kolejnym blatem, nasącz i wyłóż kolejną część kremu. Podobnie postąp z trzecim blatem ciasta i porcją kremu. Na wierzch zetrzyj białą czekoladę, a następnie wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kostka królewska z wanilą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1398kJ
334kcal
1306kJ
312kcal
Tłuszcz 25.74g 24.05g
Węglowodany 20.87g 19.50g
Białko 5.09g 4.76g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej