Flag

Konfitura z moreli

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Klasyczna konfitura morelowa zamknięta w słoiczku
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1000 gmoreli bez pestek
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 gcukru
1 szczyptaKwasu cytrynowego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
Picture - Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Morele umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć pestki. Pokroić w grubą kostkę. Połowę moreli zmiksować. Owoce i miazgę przełożyć do garnka, wsypać Żelfix - zagotować, dodać cukier, kwas cytrynowy i gotować jeszcze 3 - 4 minuty. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć, słoiki odwrócić do góry dnem.