Flag

Konfitura z malin i truskawek

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Konfitura idealna nie tylko na letnie dni
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
600 gmalin
400 gtruskawek
500 gcukru
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Maliny przebrać i odważyć 600 g. Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe pokroić na kawałki, odważyć 400 g. Owoce włożyć do garnka, dodać Żelfix 2:1, wymieszać. Stale mieszając, zagotować masę, następnie dodać cukier. Zagotować ponownie i gotować 1 minutę. Gotową konfiturę nałożyć do wypasteryzowanych słoików z przykrywkami typu twist-off i na 5 minut odwrócić je do góry dnem.