Flag

Konfitura wiśniowa z cytryną

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Wiśnie z dodatkiem cytryny zamknięte w słoiczku
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1000 gwiśni
1 szt.cytryny
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Wiśnie umyć, wypestkować. Cytrynę sparzyć, obrać jak pomarańczę. Skórkę pokroić na bardzo cieniutkie paseczki. Owoce i skórkę przełożyć do garnka, dodać Żelfix, wymieszać i zagotować ciągle mieszając. Dodać cukier, gotować jeszcze 5 min. nie przerywając mieszania. Zdjąć z ognia, usunąć pianę.


Napełnić po brzegi słoiczki, szczelnie zakręcić pokrywki i postawić na ok. 5 min. do góry dnem.