Flag

Konfitura truskawkowa z kiwi

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Egzotyczne połączenie smaku truskawki i kiwi
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
750 gtruskawek
4 szt.kiwi
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 gcukru
4 łyżkiwódki
10 kropliAromatu pomarańczowego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
Picture - Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Truskawki umyj i odszypułkuj, większe przekrój na pół. Kiwi obierz, usuń twarde, białe części, pokrój na kawałki. Żelfix wymieszaj w garnku z owocami i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dodaj cukier, wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 2 min. Konfiturę zdejmij z ognia, dodaj wódkę i aromat pomarańczowy. Mieszaj do zaniku piany lub ją usuń. Gorącą konfiturę nałóż do słoików do pełna i szczelnie zamknij. Słoiki ustaw na 5 min. dnem do góry.