Flag

Konfitura morelowo-migdałowa

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Połączenie smaku moreli i migdałów
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1000 gmoreli (bez pestek)
125 mlczerwonego wina
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru
30 gmigdałów siekanych, bez skórki

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Morele umyć, usunąć pestki, pokroić na kawałki i odważyć 1kg. Owoce włożyć do garnka, dodać Żelfix 2:1 Dr. Oetkera, razem wymieszać. Zagotować masę, wsypać cukier. Mieszając zagotować ponownie i gotować 1 minutę (w przypadku, gdy morele są twardsze, przedłużyć gotowanie do 3 minut). Następnie dodać wino i siekane migdały.


Gotową konfiturę nałożyć do wypasteryzowanych słoików z przykrywkami typu twist-off i na 5 minut odwrócić je do góry dnem.