Flag

Konfitura gruszkowa z aronią

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Słodycz wakacyjnych gruszek przełamana owocami aronii
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
700 ggruszek (bez gniazd nasiennych)
300 garonii
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Gruszki umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, drobno pokroić. Aronię umyć, usunąć szypułki. Owoce wymieszać z Żelfixem, zagotować ciągle mieszając. Dodać cukier, zagotować i nie przerywając mieszania gotować jeszcze 5-7 minut.


Gorącą konfiturę nałożyć do słoików, szczelnie zamknąć. Słoiki ułożyć do góry dnem.